Informace farností 296

Číslo 296 - 17. září 2017, 24. neděle v mezidobí



Zprávy duchovní správy

Celodenní adorace před vystavenou Nejsvětější svátostí je v neděli 17. září v kostele sv. Antonína v Novém Hradci Králové. Po farní mše svaté tam asi v 9.30 vystavíme Nejsvětější svátost k soukromé adoraci, kterou zakončíme v 16 hodin společnou adorací a svátostným požehnáním. Prosím, využijte tuto příležitost ke ztišení před Pánem a k modlitbě. V kostele sv. Antonína je vzadu na stolku tiskopis. Prosím, abyste se tam na konkrétní půlhodinu zapsali vy, kdo se adorace zúčastníte. Je třeba zajistit, aby po dobu adorace v kostele stále někdo byl.

Pravidelná mše svatá ve středu v 18.30 bude od středy 20. 9. v kapli sv. Klimenta (v katedrále mše svatá nebude). Na slavnost sv. Klimenta 23. 11. 2017 to bude 300 let, co zde byla celebrována první mše svatá po barokní přestavbě kaple. K tomuto výročí připravujeme vydání barevné publikace.

V pátek 22. 9. bude večerní mši svatou v kostele sv. Antonína v Novém Hradci Králové celebrovat P. PhDr. Radek Martínek, současný duchovní správce v Holicích. Přesně před deseti roky přijal kněžské svěcení a následně slavil v kostele sv. Antonína svoji primiční mši svatou. Spolu s novohradeckou farností při ní poděkuje za dar kněžství.

Sestry Společnosti sester Ježíšových odcházejí k 30. 9. t. r. z farnosti Nový Hradec Králové. Je to z rozhodnutí jejich představených. Do farnosti přišly v květnu 1995. Sestry se velmi aktivně zapojily do života farnosti, proto jejich odchod budeme ve farnosti silně pociťovat. Rozloučíme se s nimi v kostele sv. Antonína v neděli 24. 9. při mši svaté v 8.30. Po mši svaté bude na faře následovat přátelské setkání farníků se sestrami.

Svatováclavská adorace s prosbou za šťastný výsledek letošních voleb a za pokojný život v naší zemi bude v předvečer slavnosti sv. Václava ve středu 27. 9. 2017 v kapli sv. Klimenta od 19.30 do 22.00 hodin.

Na slavnost sv. Václava ve čtvrtek 28. 9. bude večerní mši svatou v 18.30 v katedrále celebrovat pan biskup Josef Kajnek spolu s katedrální kapitulou a přítomnými kněžími.

Mše svatá v kapli na hřbitově ve Vysoké nad Labem bude v sobotu 30. 9. v 16.00 hodin.

Zpívané nešpory za účasti katedrální kapituly a katedrální scholy budou v katedrále v neděli 1. 10. v 17.30 hodin. Srdečně vás zveme k účasti.

 

Rodiče, prosím, konzultujte s vyučujícími jakékoliv připomínky, hlavně týkající se rozvrhu hodin. Uvítáme také žáky z 1. třídy.

Příprava dospělých na přijetí svátosti křtu a biřmování. První setkání s těmi, kteří chtějí přijmout svátost křtu a biřmování nebo se chtějí připravit na přijímání svátostí, se uskuteční u nás na děkanství v pondělí 2. 10. v 19.30 hodin. Chceme se s vámi domluvit na vhodném termínu pro pravidelná týdenní setkávání. Přijďte vy všichni, kteří máte zájem přijmout svátost křtu a biřmování. Také vy, kteří jste již byli pokřtěni, ale ve víře jste nebyli vychováváni, nebo se chcete připravit na první přijetí svátosti eucharistie, či vy, kteří byste rádi poznali učení katolické církve.

Oprava okna v kostele sv. Antonína na západní (boční) straně u věže začne pravděpodobně v týdnu po 18. září. Je to poslední neopravené okno kostela. V okně bude upravena kovová konstrukce tak, aby bylo možné před vitráže, které se zrestaurují, vložit na jejich venkovní straně bezpečnostní sklo stejně jako u ostatních oken u věže kostela. Oprava okna by neměla narušit běžný provoz kostela.

První pátek v říjnu:

Příležitost k přijetí svátosti smíření budete mít

v katedrále ve čtvrtek (5. 10.) a v pátek (6. 10.) od 17 hodin;

v kostele sv. Antonína (Nový HK) v pátek (6. 10.) od 17.45 hodin.

Soukromá adorace před vystavenou Nejsvětější svátostí oltářní bude

v katedrále v pátek (6. 10.) od 17 hodin. V 18.00 bude následovat společná adorace se svátostným požehnáním;

v kostele sv. Antonína (Nový HK) v pátek 6. 10. po večerní mši svaté.

František Hladký


Ve středu 20. září se v 19.15 sejde na děkanství pastorační rada se zájemci o službu ve farnosti po odchodu sestřiček. Jedná se o otevírání a zavírání kostela a přípravu k liturgii. Prosíme, zamyslete se nad svými možnostmi...

V pátek 22. září poděkujeme při mši sv. za deset let kněžství P. Radka Martínka, který měl v našem farním kostele svou primiční mši sv.

Mši sv. v 18.30 bude sloužit otec Radek, poté ve farní místnosti zavzpomínáme a pobesedujeme.

V neděli 24. září se při mši sv. v 8.30 budeme loučit se sestřičkami Společnosti sester Ježíšových, které v Hradci Králové působily skoro 25 let. Po mši sv. všichni na faru!!!

Pavel Kamenický st.


Nabídka společenství mladých pro všechny mladé (žáci 2. stupně základní školy, středoškoláci, vysokoškoláci). První schůzka se uskuteční v pondělí 25. 9. od 19 hodin na děkanství při katedrále Svatého Ducha. Poté se již budeme scházet každé pondělí ve stejný čas na stejném místě. Těšíme se na všechny známé i neznámé tváře!

Daniela Švecová, e-mail: danielasvhk@seznam.cz, tel.: 773 980 815

Farní knihovna bude z personálních důvodů otevřena až od poloviny října, konkrétně od pondělí 16. 10. 2017 včetně. Děkujeme všem čtenářům za pochopení a těšíme se na shledanou.                                                     

Božena Klabalová


Jubileum Fatimy v Hradci Králové 4. října 2017

Jubileum Fatimy v ČR bylo zahájeno společným pastýřským listem v neděli 3. září. V Hradci Králové je hlavním dnem pouti sochy Panny Marie Fatimské středa 4. října 2017, nejprve v Novém Adalbertinu, úvodním dnem sympozia a následně večerním programem v katedrále Ducha Svatého.

Program sympozia Fatimy – Hradec Králové, středa 4. října

10.00 hod. Zahájení teologicko-pastorálního sympozia

úvodní slovo biskup Mons. Jan Vokál

10.30 - 11.30 hod. „Fatima - projekt záchrany lidstva"

přednáška: Mons. Tomáš Galis, sídelní biskup diecéze Žilina a prezident WAF na Slovensku

11.30 - 12.30 hod. „Vítězství Neposkvrněného Srdce Panny Marie"

přednáška: P. Cyril Vojtěch Kodet, OCarm.

Polední přestávka, možnost oběda, občerstvení

14.00 - 15.00 hod. „Význam aktualizačních zjevení pro církev"

přednáška: ThLic. David Bouma, Th.D.

15.00 - 16.00 hod. „Neposkvrněné Srdce Panny Marie jako ‚srdce‛ Fatimského poselství"

přednáška: PhDr. Štěpán Maria Filip, OP, Th.D.

16.00 hod. „Maria a Eucharistie"

přednáška: Mgr. Jan Paseka, biskupský vikář pro pastoraci

17.00 hod. Modlitební cesta s Pannou Marií Fatimskou z biskupské rezidence do katedrály Ducha Svatého

modlitba sv. růžence – tajemství Světla s meditacemi a přípravou obnovy zasvěcení Neposkvrněnému Srdci Panny Marie

18.30 hod. pontifikální mše sv. - hl. celebrant Mons. Jan Vokál, sídelní biskup královéhradecký, koncelebrují kněží diecéze.

Te Deum a obnova zasvěcení Neposkvrněnému Srdci Panny Marie; modlitební ztišení s Pannou Marií Fatimskou.

Sympozium dále pokračuje ve dnech 5.-7. října 2017 v Českomoravské Fatimě v Koclířově. Ve 20.00 hod. odjíždí od zimního stadionu bus z HK do Koclířova, zde ubytování a další program.

V královéhradecké diecézi ještě uvítáme sochu Panny Marie Fatimské ve čtvrtek 28. září 2017 v 17.00 hod. na hlavním poutním místě diecéze na Hoře Matky Boží v Králíkách a pak v národním centru Fatimy – v Českomoravské Fatimě v Koclířově, kde v den památky Panny Marie Růžencové v sobotu 7. října 2017 bude naše země odevzdána, svěřena a zasvěcena Neposkvrněnému Srdci Panny Marie a skrze ni zasvěcena Bohu.

Aktualizaci organizačních pokynů najdete na www.fatima2017.cz;

kontakty: recepce@cm-fatima.cz. tel. 731 646 800.

Ing. Hana Frančáková členka Rady Světového apoštolátu Fatimy


Vzpomínka na pana Jiřího Strejce. Dne 8. 10. si při mši svaté v katedrále v 9.30 hod. připomeneme nedožité 85. narozeniny Jiřího Strejce, dlouholetého varhaníka katedrály. Vzpomeneme také na všechny varhaníky, hudebníky a zpěváky, kteří zde hudbou oslavovali Stvořitele. Bude provedena Missa Orbis factor od Jiřího Strejce. Účinkují chrámový sbor kostela Nanebevzetí Panny Marie a sbor Cantores Cantant, ZUŠ Fr. Kmocha v Kolíně pod vedením Petra Hlavatého. Varhanní doprovod Václav Uhlíř, sbory řídí Václav Metoděj Uhlíř. 

Václav Uhlíř


TOM 1722 Pěšinky a Ostříži

Hradecký zlatý strom.  TOM 1722 Pěšinky a Ostříži vás zve na 23. ročník soutěže, při které se děti, mládež i dospělí mohou každým dalším rokem seznámit se vzácnějšími dřevinami hradeckých parků. Letos se soutěž koná v Šimkových sadech. Setkáme se ve středu 4. října 2017 kdykoli mezi 16. a 17. hodinou v Šimkových sadech u Rotundy. Bude připravena trasa s úplnou textovou i obrazovou nápovědou, přizpůsobená pro pokročilé a pro začátečníky. S sebou vezměte psací potřeby, tvrdou podložku (např. školní desky) na psaní a v případě deště nejlépe deštník. Výsledkovou listinu a ceny pro výherce pošleme na vámi udanou kontaktní adresu do týdne.  

Kontakt: V. Hušková 776 627 336 – vedoucí TOM

Pirátský guláš je oblíbená akce, kterou pro vás připravil TOM Pěšinky a Ostříži: jedná se o procházku pro děti do 12 let a pro děti z mateřských škol i prvňáčky v doprovodu rodičů. Přijít můžete v sobotu 14. října 2017 mezi 9.45 hod. a 11 hod. k rybníku Biřička. Na startu je třeba utvořit skupinky, aby si děti jednotlivé hry co nejvíce užily. Na trase si vyzkoušíte něco z dobrodružného života pirátů včetně malého lanového centra. Nakonec si uvaříte bramborový pirátský guláš podle vlastních představ. Trasa bude dlouhá asi 2 km a je sjízdná i pro dětské kočárky.

Každý tatínek a kluk od 7 let si přinese buřt nebo párek, malou cibulku a 1/2 l pitné vody, maminky a dívky 1 oloupanou bramboru, kousek tuku na smažení, trochu hladké mouky. Všichni si mohou vzít své oblíbené gulášové koření, sůl, kapesní nůž, misku, lžíci a šátek. Kotlíky rodinám  nebo skupinám návštěvníků zapůjčíme. Od 14.30 si s většími dětmi zahrajeme bojovou hru – samozřejmě za příznivého  počasí. Na sebe vezměte teplé sportovní oblečení a dobrou obuv, nezapomeňte pláštěnku.

Doprava: MHD č. 1 a 2 stanice u kostela na Novém Hradci Králové, parkování v přilehlých ulicích. Za program a bezpečnost odpovídá vedení TOM 1722,

vedoucí V. Hušková, 776 627 336, paohk.blogspot.cz

Ježíš, lékař těla i duše, to je téma duchovní obnovy s P. Jiřím Pleskačem, která se koná 15.-16. září v kostele Božského Srdce Páně na Pražském Předměstí. Začíná se 15. 9. v 17.30 hod. mší svatou.

(kráceno, pozvánku zaslal Martin Weisbauer)

Svatováclavský koncert ve Stěžerách. V neděli 24. září 2017 v kostele sv. Marka ve Stěžerách pořádá Kruh přátel umění evangelisty sv. Marka XVIII. svatováclavský koncert. Začátek koncertu je v 18 hodin. Koncertu předchází mše sv. od 17 hodin. Spojení MHD: linka č. 16 z Hradce Králové do Stěžer, od Adalbertina v 16.08 hodin a zpět do Hradce Králové v 19.45 hod.                                               

Oldřich Miška, předseda Kruhu přátel umění ev. sv. Marka

Křesťanské rodinné centrum Sedmikráska zve v nejbližší době na tyto akce:

Neděle 17. 9. od 15.00 hod. Putování za pokladem – tentokrát do pravěku v Šimkových sadech u Rotundy
Středa 20. 9. od 16.00 hod. Zaostřeno na pánevní dno s fyzioterapeutkou Mgr. Pavlou Brandovou
Čtvrtek 21.9. od 10.00 hod. Alternativní a ekologická dámská hygiena s Hanou Adamcovou

Vlaďka Šimková

Křesťanský akademický klub Salaš:
zahájí svoji činnost 27. 9. mší svatou od 19.30 v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí. 
Následující středu 4. 10. bude opět od 19.30 na stejném místě mše svatá.
28. 9. 2017 pořádáme pouť ke hrobu svaté Zdislavy do Jablonného v Podještědí. Na programu je mše svatá, prohlídka dominikánského kláštera, baziliky sv. Zdislavy a Vavřince a katakomb s hrobem svaté Zdislavy. Dále nás čeká procházka malebnou severočeskou krajinou, navštívení Zdislavina zázračného pramene a prohlídka zámku Lemberk, kde tato svatá pobývala. A na závěr se chystá malé překvapení. Kdo by se měl chuť přidat, nechť se přihlásí na mail salas@salas.hk.

Markéta Bělohlávková

Hnutí Pro život ČR hledá ochotné dobrovolníky, kteří by mohli ve čtvrtek 28. září pomoci ve stánku Hnutí na svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Budeme zde mít možnost informovat o naší činnosti a nabídnout informační materiály. Máte čas a chuť nám pomoci?
Marek Kuchta, hnutí Pro život ČR, http://hnutiprozivot.cz 
 

Harmonogram setkání Net for God v královéhradecké diecézi

 


Během roku probíhají modlitební setkání chval v Náchodě (kontakt Gábina Melicharová 723 282 805, e-mail G.Melicharova@seznam.cz) v kostele sv. Michaela.  Kurzy Alfa od 13. září od 18.30 hod. na faře v Náchodě.

Silvestrovské setkání (duchovně-rekreační pobyt) NET FOR GOD bude ve dnech 28. 12.  1. 1. 2018 na Hoře Matky Boží v Králíkách.

Více informací o setkáních NET FOR GOD na http://www.chemin-neuf.cz/formations-chretiennes-cs/net-for-god.

NET FOR GOD je síť modliteb, formace a evangelizace. Vznikla v roce 2000 z podnětu komunity Chemin Neuf, aby napomáhala jednotě křesťanů a pokoji ve světě.

NET FOR GOD dnes existuje v 60 zemích světa a každý měsíc je formační film překládán do 22 jazyků. Informace: komunita Chemin Neuf, Školní 1, 252 67 Tuchoměřice, tel: 220 199 441-2 nebo 722 665 350.

Celosvětově se náklady na nahrávání, realizaci, produkci a mezinárodní zasílání filmu NET FOR GOD pohybují mezi 25 000 € až 30 000 € za měsíc (celý tým a překladatelé jsou dobrovolníci). Pokud nás chcete podpořit, bankovní spojení v Kč je: 140 015 4951/2010 (FIO BANKA), do zprávy pro příjemce uveďte NET FOR GOD. Děkujeme.

Vláďa Neškuda
 

Další číslo Informací vyjde v neděli 8. října 2017; uzávěrka bude ve čtvrtek 5. října v 18.00 hod.


Informace. Zpravodaj farností Hradec Králové I a Nový Hradec Králové. Vydává farnost katedrály Svatého Ducha, nám. Jana Pavla II. 58, Hradec Králové 1, telefon 495 511 353, www.dekanstvihk.cz. Příspěvky a připomínky zasílejte na e-mail: farniinformace@seznam.cz vždy nejpozději v 18.00 hodin ve čtvrtek před nedělí, kdy má vyjít další číslo Informací.